2014 m. birželio 29 d., sekmadienis

Užduotis: Populiacijų ekologija

Šioje užduotyje bus nagrinėjamos populiacijų ekologijos problemos.
Populiacija

Užduotis: Molekulinės biologijos tyrimų metodai


DNA

Šioje užduotyje susipažinsite su svarbiausiais molekulinės biologijos tyrimo metodais.

Angliavandeniai

Angliavandenių šaltinis

Sveiki,


Šioje pamokoje sužinosite pagrindinius faktus apie angliavandenių biochemiją.



Nukleorūgštys

DNR

Šioje pamokoje įgausite žinių apie nukleorūgštis ir jų savybes.


Baltymai

Baltymų šaltiniai
Sveiki,


Šioje pamokoje sužinosite pagrindinius dalykus apie baltymų biochemiją ir jų savybes.


Užduotis: Biomolekulių atpažinimas


Liugolio testas krakmolo buvimui nustatyti

Šioje užduotyje išmoksite atpažinti molekules bei susipažinsit su spektrofotometrija.

LitBo užduotys


Visos Lietuvos Biologijos Olimpiados užduotys patalpintos čia.

We all love biology

Užduotis: Fermentai


Fermento struktūra

Ši užduotis apie fermentus padės geriau suprasti fermentų klasifikaciją.



Užduotis: Ląstelės ciklas


Ląstelės ciklas


Šioje pamokoje išmoksite apie ląstelės ciklo mechanizmus.


Knygų sąrašas olimpiadoms

Campbell Biology
Mano rekomenduojamų perskaityti knygų sąrašas:

1. Campbell Biology - šioje knygoje aprašomi biologijos pagrindai: nuo ląstelės biologijos iki ekologijos, nuo augalų fiziologijos iki gyvūnų anatomijos.

2. Abi Sylvia Mader knygos yra lietuviška "Campbell Biology" versija, kuriose informacija šiek tiek skiriasi, yra įdomesnių faktų, tačiau neretai galima rasti išverstus sakinius iš Campbell'o. ;-)
 
3. Trys knygos, kurių viršeliai apačioje, supažindina su svarbiausiomis zoologijos ir botanikos temomis. Nors daugelis dalykų tikrai yra nereikalingi olimpiadoje, nes knygos skirtos universitetų studentams, tačiau perskaičius jas, galima susidaryti bendrą vaizdą apie gyvūnus ir augalus, o tai padės išspręsti ne vieną užduotį olimpiadose.

4. Vida Mildažienė, Sonata Jarmalaitė "Ląstelės biologija" yra naudinga knyga, supažindinanti su ląstelės biologijos pagrindais. Vadovėlyje pateikiamos naujausios žinios apie ląstelių įvairovę, struktūra, veiklos principus, esminius gyvybinius vyksmus. Vadovėlis pagilina ir praplečia žinias apie ląsteles biocheminio proceso organizaciją, viršmolekulinių struktūrų sandarą, veikimą ir sąveiką, supažindina su pagrindiniais ląstelių tyrimo metodais. Geriau išmokti medžiaga apie aptariamus reiškinius padeda kiekviename skyriuje pateikti pagrindinio sąvokų, papildomos literatūros ir tinklalapių sąrašai.

Brooker's Genetics
5. Robert J. Brookers Genetics: Analysis and Principles - apie 800 puslapių knyga apie genetiką. Čia pateikiama medžiaga, prasidedanti nuo molekulinio lygmens ir pereinanti iki populiacijų gentikos. Knygoje yra nemažai užduočių, kurios kartojasi tiek LitBo, tiek IBO, pateikiami jų sprendimai, paaiškinimai, todėl kelis kartus ją perskaičius genetikoje būsite sunkiai įveikiami.

Molecular Biology of the cell by Alberts
6. Dar viena angliška knyga "Molecular Biology of the Cell" by Bruce Alberts, et al., panašiai kaip ir V. Mildažienės "Ląstelės biologija", aprašo molekulinės biologijos laimėjimus, tačiau informacija yra labai smulki, skirta universiteto ar koledžo studentams. Tačiau būtina atkreipti dėmesį, jog vystantis mokslui ir atrandant vis naujų ląstelės veikimo mechanizmų, olimpiadose vis dažniau pasitaiko užduotys būtent iš ląstelės biologijos.
 
Color atlas of biochemistry
7. Mano mylimiausia knyga - "Color Atlas of Biochemistry" by Jan Koolman, K. Rohm, trumpai, bet labai išsamiai  aprašo svarbiausius biochemijos aspektus. Nors knyga skirta medicinos studentams, pateiktos informacijos pakaks ruošiantis olimpiadai. Knygos išdėstymas yra labai patogus ypač tiems, kas turi regimąją atmintį, nes viename puslapyje pateikiama teorinė medžiaga, o gretimame - daug paveiksliukų, diagramų, grafikų, iliustruojančių aprašytą medžiagą.

  8. Vaidutis Kučinskas "Tu ir tavo genai". Ši žymaus ne vien Lietuvoje, bet ir užsienyje genetikos specialisto Vaidučio Kučinsko knyga turėtų užpildyti genetinio švietimo spragą. Kas yra DNR? Kaip sudaromas genealoginis medis? Kurios ligos yra paveldimos? Kokie chromosomų, genų pokyčiai, aplinkos veiksniai iškreipia normalius paveldėjimo dėsnius, nulemia mūsų ligas, o neretai – ir ateitį? Į visus šiuos klausimus atsakymą rasit tikrai įdomioje genetikos knygoje, skirtoje ne studentams, bet bendrai populiacijai.

 9. Ir čia knygutė, iš kurios Lietuvos biologijos olimpiadose būna užduotys apie augalus: "Botanikos praktikos darbai. Archegoniniai ir žiediniai augalai" by Sigitas Juzėnas, Jonas Remigijus Naujalis, Edita Meškauskaitė, Audronė Meldžiukienė. Botanikos vadovėlyje aprašomi archegoniniai ir žiediniai augalai. Vadovėlis susideda iš įvadinės bendrosios, dviejų specialiųjų ir baigiamosios informacinės dalių. Įvadinėje bendrojoje dalyje glaustai pateikiama įvairiapusiška informacija apie archegoninių ir žiedinių augalų kilmę ir evoliuciją, apžvelgiami svarbiausi šių augalų požymiai, pristatomos pagrindinės klasifikacinės grupės. Pirmoji specialioji vadovėlio dalis skirta archegoniniams, o antroji – žiediniams augalams.
Vadovėlis gausiai iliustruotas specialiai praktiniams darbams skirtais archegoninių ir žiedinių augalų paveikslais, nuotraukomis ir lyginamosiomis lentelėmis. Knygoje yra aptarta nemažai įvairaus pobūdžio teorinių mokslo apie augalus problemų, todėl vadovėlis gali būti sėkmingai naudojamas ir bendro pobūdžio botanikos studijoms.
Vadovėlis skiriamas aukštųjų mokyklų biomedicinos mokslų bakalauro lygmens ar vientisųjų studijų programų studentams, dėstytojams, mokytojams, vyresniųjų klasių moksleiviams, visiems besidomintiems botanika, kurie yra susipažinę su bendraisiais augalų išorinės ir vidinės sandaros ypatumais. Jeigu ieškai angliškos versijos knygos apie augalus, susirask Plant Biology by Raven. Tai bene geriausia knyga apie augalus anglų kalba.

Raven's Biology
  10. Raven et al. BIOLOGY Tenth Edition yra knyga, primenanti Campbell'ą, tačiau joje pateikiama daug naudingų, neaprašytų pastarojoje faktų, teorinė medžiaga iliustruota aiškiais, išsamiais paveiksliukais. Verta bent kartą perskaityti.

11. Pati geriausia knyga laboratoriniams darbams olimpiadose pasiruošti: Practical Skills in Biomolecular Sciences. Knygoje aptariami svarbiausi šiuolaikiniai molekulinės ląstelės biologijos, genetikos, biotechnologijų tyrimo metodai. Knygoje pateikiama nemažai užduočių bei jų sprendimų, supažindinama su matavimo vienetais, skaičiavimo būdais, statistikos pagrindais. Jei nėra galimybės padirbėti laboratorijoje, ši knyga padės užpildyti praktinių įgūdžių spragą.


 
Čia 36-tame puslapyje prie "Biosystematics" yra surašyti visi gyvūnai, augalai, protistai ir kiti organizmai, kurie gali pasitaikyti Litbo arba IBO. Verta įsidėmėti jų pavadinimus lotynų kalba, nes pasitaiko užduočių, prašančių nurodyti, kokiam tipui ar genčiai priklauso tam tikras organizmas lotynų kalba.

Gerai išmokus ir supratus medžiagą šiose knygose + išsisprendus visus ankstesnius Litbo ir IBO uždavinius, galima tikėtis aukso respublikinėje olimpiadoje ir bronzos/sidabro Tarptautinėje olimpiadoje.

Sėkmės skaitant ir ruošiantis olimpiadai! ;->

Martyna

Užduotis: Gelio elektroforezė


Elektroforezė gelyje

Šiame faile pateikiamos kelios užduotys apie gelio elektroforezę.


Užduotis: Apie širdies fiziologiją


Širdis

Šiose užduotyse susipažinsite su širdies fiziologiniais mechanizmais.

2014 m. birželio 28 d., šeštadienis

Įžanginis žodis

Sveiki,





Esu didelė biologijos mylėtoja. Nuo mažens domiuosi gamtos mokslais, o smalsumas šioje srityje paskatino pasinerti į nepakartojamą biomokslų pasaulį.

Tikiuosi, jog skaitantys šį blogą jaučia tokią pat didelę meilę biologijai, siekia įgyti žinių ir jas panaudoti ruošiantis Lietuvos Biologijos Olimpiadai (LitBo) bei Tarptautinei Biologijos Olimpiadai (a.k.a. International Biology Olympiad or IBO). Pažadu, jog padėsiu kiekvienam sunkiame kelyje į biologijos olimpiadas savo patirtimi ir žiniomis. Todėl dalinuosi su jumis medžiaga, padėsiančia pasiruošti olimpiadose ir laimėti medalius.

Pati dalyvavau LitBo 2011, 2012 ir 2013 metais ir visus kartus laimėjau aukso medalius. Taip pat po vargingų atrankinių stovyklų gavau galimybę dalyvauti dviejose tarptautinėse biologijos olimpiadose: IBO 2012 Singapūre ir IBO 2013 Šveicarijoje. Abu kartus laimėjau bronzos medalius. ;-)

2014 metais sukūriau šio blogo anglišką versiją, kurią gali pasiekti adresu www.biolympiads.com.

Jei ieškai tipsų ir triksų ar šiaip turi klausimų, rašyk drąsiai man adresu martyna@biolympiads.com








Best wishes,
Martyna Petrulyte
IBO 2012 ir IBO 2013 dalyvė