2018 m. rugsėjo 3 d., pirmadienis

Ko reikia sėkmei užtikrinti biologijos olimpiadoje?


Ne paslaptis, kad biologijos olimpiada yra vienas populiariausių konkursų Lietuvoje. Visgi biologija yra kietas riešutas, kurį pralaužti tau teks įdėti daug pastangų ir darbo. 

Tad nuo ko pradėti?

Pirmiausia, griebk mano knygą 'How to prepare for the biology olympiad and science competitions' iš Amazono ir sužinok, kaip aš asmeniškai ruošiausi olimpiadai iš pirmų lūpų.


Kaip pasiruošti biologijos olimpiadai?


Pasisėmęs tips and tricks iš mano knygos, kitas žingnis yra pradėti peržiūrinėti praeitų olimpiadų užduotis ir jas gerai išanalizuoti. Klausyk, tu privalai pasidomėti, kokio užduotys būdavo pateikiamos ankstesniais metais. Tai tau bus geras orientyras, siekiant suprasti, kuria linkme reikėtų dirbti, siekiant tinkamai pasiruošti biologijos olimpiadai.
Taip pat pasidomėk, ar tavo biologijos mokytoja nepažįsta ko nors, kas dalyvavo biologijos olimpiadoje. Jei tau netyčia pavyks rasti ką nors, kas turi experience biologijos olimpiadoje, būtinai su jais pabendrauk ir paprašyk pasidalinti patirtimi. Net neabejoju, kad jis ar ji tave įkvėps stropiau mokintis ir siekti aukštumų, nes biolgai - patys nerealiausi žmonės pasaulyje! Trust me
Kas toliau? Pradėk skaityti knygas apie skirtingas biologijos temas. Žemiau rasi mano rekomenduojamų knygų sąrašą:


Na, o pabaigai nepamiršk, kad praktikinė dalis taip pat labai svarbi. Tad pagooglink pačius populiariausius eksperimentus ir kaip juos atlikti. ;-)
Pasiruošimas olimpiadoms yra vienas smagiausių laikų kiekvieno mokinio gyvenime. So don't waste your time ir eik skaityti Campbell'ą.

2018 m. rugpjūčio 29 d., trečiadienis

Tarptautinėje biologijos olimpiadoje Lietuvos komanda iškovojo du sidabro ir du bronzos medalius

Liepos 15-22 dienomis Irane, Teherane vyko 29-oji Tarptautinė biologijos olimpiada, kurioje Lietuvos komanda pelnė keturis medalius. 

Olimpiadoje sidabro medaliais įvertinti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos abiturientas Paulius Valiukevičius (mokyt. Rita Kareckienė ir Paulius Alaburda) ir Kauno technologijos universiteto gimnazijos auklėtinis Pavel Loginovič (mokyt. Aldona Matiukiene). Bronzos medaliais apdovanotos Vilniaus licėjaus vienuoliktokės Urtė Beatričė Baublytė ir Vakarė Barbora Kučinskaitė (mokyt. Alyda Daulenskienė).
Komandai vadovavo Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biomokslų instituto docentas dr. Andrius Petrašiūnas, Nacionalinio vėžio instituto Genetinės diagnostikos laboratorijos vedėja, VGTU Fundamentaliųjų mokslų fakulteto lektorė Rasa Sabaliauskaitė ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biotechnologijos instituto magistrantas Irmantas Mogila.

2018 m. liepos 31 d., antradienis

Virtualūs laboratoriniai eksperimentai biologijos olimpiadai

Hey,


Mano pirmoji gelio elektroforezė

Ne paslaptis, kad daugelis mokyklų laboratorijų neturi tinkamos technikos, kuri galėtų padėti tau pasiruošti biologijos olimpiadai. Aš jau nekalbu apie išlaidas reagentams ir algoms laboratorijos supervizoriams. ;-)

Kaip tu jau turbūt girdėjai, olimpiadoje visada yra praktinė dalis. So how on earth tau gauti praktinių skill'ų laboratorijoje? Well, šiame technologijų amžiuje viskas paprasta. Tereikia surinkti www.google.com ir rasi visko, ko širdis geidžia.

Kad tau būtų mažiau darbo, aš radau kelis awesome puslapius, kuriuose rasi įvairių eksperimentų demo. Here you go:

https://apcentral.collegeboard.org/courses/ap-biology/classroom-resources/investigative-labs-comprehensive-links?course=ap-biology
https://phet.colorado.edu/en/simulations/category/biology
https://www.golabz.eu/
http://www.mhhe.com/biosci/genbio/virtual_labs_2K8/


Sėkmės,
Martyna

2018 m. sausio 19 d., penktadienis

DNR diena Lietuvoje 2018


Skelbiamos temos 11-ajam mokinių rašinių konkursui, skirtam DNR dienai paminėti.
Rašinių pateikimo datos nacionaliniame etape 2018 m. vasario 25 d., Europoje – 2018 m. balandžio 25 d.
Konkurso temas rasite čia.
Detalesnę informaciją galima rasti tinklalapiuose: